Сейф ал Ислам си е избрал адвокат и ще бъде преместен в Триполи
Сейф ал Ислам си е избрал адвокат и ще бъде преместен в Триполи / снимка: Reuters, архив

Сейф ал Ислам - един от синовете на убития през октомври бивш либийски лидер Муамар Кадафи, си е избрал вече адвокат, който ще го представлява пред либийския съд. В близките дни обвиняемият ще бъде преместен от град Зинтан в затвор в столицата Триполи, съобщи днес египетската агенция МЕНА, цитирана от РИА Новости.

Представителят на Либия в Международния наказателен съд Ахмед ал Джихани заяви, че страната му за пореден път е потвърдила своя отказ да предаде Сейф ал Ислам на Хага и ще го съди в Триполи. "В близките дни въстаниците от Зинтан ще предадат Сейф Кадафи на официалните власти в Триполи (...); той вече даде съгласие да му бъде назначен адвокат", каза Ал Джихани.

Либийският представител опроверга съобщенията на европейски медии, че синът на Кадафи е бил подлаган на насилие в затвора, и каза, че „с него се отнасят добре”. „Посетиха го лекари и провериха здравословното му състояние. Освен това му бе направена операция на пръстите на ръката”, съобщи Ал Джихани, допълва БТА.

Новите власти в Либия неведнъж са заявявали, че 39-годишният Сейф ал Ислам трябва да бъде изправен пред либийски съд, а не пред наказателния съд, който издаде заповед за ареста му по обвинения в престъпления срещу човечеството по време на въоръжената конфронтация в страната, напомня РИА Новости.