Сейф ал Ислам Кадафи ще бъде изправен пред съда в Либия през септември
Сейф ал Ислам Кадафи ще бъде изправен пред съда в Либия през септември / снимка: Reuters, архив

Сейф ал Ислам, синът на сваления либийски диктатор Муамар Кадафи, ще бъде изправен пред либийски съд през септември въпреки искането на Международния наказателен съд (МНС) да му бъде предаден, съобщи Асошиейтед прес.

Представителят на Либия в МНС Ахмед ал Джехани каза, че съдебният процес срещу Сейф ал Ислам Кадафи ще започне през септември. Една от възможностите е процесът да се състои в западния град Зинтан, където той бе заловен от местна милиция и е държан в предварителен арест.

Сейф ал Ислам бе смятан за политически наследник на баща си, напомня АП. МНС издаде заповед за арестуването му и иска да го съди за военни престъпления, но новият режим в Либия иска той да бъде изправен пред либийски съд, предава БТА.

МНС изрази загриженост, че в Либия няма условия за справедлив процес срещу сина на Кадафи. През 40-те години на власт Муамар Кадафи разтури повечето институции и управляваше еднолично, напомня АП.

След свалянето, залавянето и убийството на Муамар Кадафи миналата година, временните лидери на Либия се опитват да я обединят, но могъщи племена и милиции продължават да контролират редица райони. Новоизбраният парламент се готви да назначи правителство и да избере президент. Една от най-важните задачи на новата власт е да създаде ефикасна съдебна система. Либийските власти настояват, че могат да осигурят справедлив процес на Сейф ал Ислам, но самият той предпочита да бъде екстрадиран и да бъде съден в Хага, добавя АП.