Сейф ал Ислам искал да се защищава сам по примера на Милошевич
Сейф ал Ислам искал да се защищава сам по примера на Милошевич / снимка: БГНЕС, архив

Синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам имал намерение да се защищава в съда без адвокат като Слободан Милошевич, съобщи либийският юрист Ахмад ал Джихани, цитиран от ИТАР-ТАСС. Джихани отговаря за делото на най-големия син на бившия диктатор Муамар Кадафи и поддържа връзка между либийските власти и Международния наказателен съд /МНС/ в Хага.

МНС издаде международна заповед за арест на Сейф ал Ислам, а Либия според резолюция на ООН е длъжна да сътрудничи с международните правосъдни институции.

Ахмад ал Джихани се срещнал със Сейф ал Ислам в началото на март и го посъветвал да си наеме адвокат. "Именно тогава той ме уведоми, че има намерение да поеме сам защитата си - като Милошевич", заяви юристът, цитирам от БТА.

Сейф ал Ислам все още се намира в затвор в Зинтан (на 160 км западно от Триполи), където бе откаран веднага след ареста си. Бившите противници на либийския режим, които заловиха Ал Ислам и сега контролират града, имат намерение да го съдят сами, без да го предават на Триполи или на МНС, съобщи Ахмад ал Джихани. Това създава сериозни проблеми за Преходния национален съвет, който иска да използва делото срещу сина на Кадафи като доказателство, че може да осигури съд, отговарящ на международните стандарти. По този повод Джихани подчерта, че Сейф ал Ислам е попаднал "в истинска юридическа черна дупка".