Сейф ал Ислам: Европейците платиха цената за шантажа
Сейф ал Ислам: Европейците платиха цената за шантажа / netinfo

Сейф ал Ислам, син на либийския ръководител Муамар Кадафи, заяви пред американския седмичник „Нюзуик”, че случаят с българските медици е представлявал шантаж, но че европейците също са разигравали либийците и са платили цената на една неморална игра.

В броя на списанието, който ще излезе на 13 август, той твърди също, че ангажиментът на Франция в здравеопазването на Либия възлиза на стотици милиони евро, а доставката на много голям ядрен реактор ще струва милиарди. На въпрос за поведението на Триполи в случая с българските медици синът на либийския лидер отговаря: „Шантаж? Може би. Това е шантаж, но европейците също упражниха шантаж. Това е неморална игра, но те определиха правилата на играта и сега европейците плащат цената... Всеки използваше своите карти, за да защитава своите интереси в своята страна”.

На въпрос на „Нюзуик” какво са предложили французите, което никой друг да не е направил, Сейф ал Ислам отговаря: „Ние говорим за стотици милиони евро в подкрепа на здравния сектор в Либия”. Той обяснява, че ангажиментът за обновяването на болницата в Бенгази ще струва на Франция не по-малко от 300 милиона евро: „И това не е просто въпрос на пари, а също на мениджмънт и техническо съдействие за функционирането на болницата с френски персонал, както и на връзки с френски болници.” Припомняйки обезщетенията, изплатени на семействата на болните либийски деца, синът на Кадафи отново отхвърли версията, че средствата били предоставени от Катар, като повтаря: „Французите успяха да съберат парите. България, Словакия и други европейски страни опростиха дълговете на Либия, но дадоха и още.” Накрая той отговаря на въпрос за ролята на Сесилия Саркози: „Тя е голяма късметлийка. Мнозина преди нея се опитваха.”