Сейф ал Ислам: Целта ми сега е да имаме конституция, одобрена от всеки либиец
Сейф ал Ислам: Целта ми сега е да имаме конституция, одобрена от всеки либиец / netinfo

Американското списание "Нюзуик" помества откъси от интервюто, дадено в началото на август от Сейф ал Ислам, сина на либийския лидер Муамар Кадафи, на журналист от списанието.

В поместените откъси става дума за преговорите за съдбата на българските медици, решението на Кадафи Либия да се откаже от програмата за създаване на оръжия за масово поразяване, за ролята на Сейф ал Ислам в либийската политика.

Попитан каква е била ролята му в сделката за освобождаването на българките, Ал Ислам казва, че е бил главният преговарящ, който е очертал "пътната карта", за да се намери изход от проблема. Според него французите са предложили на Либия повече от това, което преди това са били склонни да дадат европейците. "Говорим за стотици милиони евро за либийското здравеопазване. А и не са само парите, но и управление и техническа помощ.. в ръководството на болницата..с френски кадри и връзка с френски болници", казва Сейф ал Ислам. На въпрос дали европейците не са били предложили същото, той отговаря: "Предложиха, но в много ограничен мащаб". Сейф ал Ислам не отговаря на въпроса дали парите по сделката за медиците са дошли от Катар. "Не е наша работа да питаме откъде са дошли парите", казва той.

Според сина на Кадафи либийският лидер е взел важното си решение от 2003 г. за отказ от оръжейната програма на Либия защото неговите "врагове" в крайна сметка дошли и му казали, че вече са ще са приятели и може дори да му помогнат, ако някой го нападне, че те ще защитават Либия и ще правят заедно бизнес.

На реплика на журналиста: "Говори се, че Либия помага в битката с Ал Кайда" Сейф ал Ислам казва: "Ние не се борим с Ал Кайда. За да бъда съвсем точен: борим се с други групи, подобни на Ал Кайда В Либия имаме една или две терористични групи и с

Америка сме имали сътрудничество в борбата с тези групи".

Помолен да обясни каква е неговата роля в Либия, Сейф ал Ислам заявява, че това е сложно. Като ръководител на Фондация "Кадафи" аз представлявам гласа на гражданското общество. И ако сте активен член на либийското гражданско общество, можете да критикувате правителството, защото не сте част от него, продължава той. Понякога работите с правителството, понякога - не. Това дава възможност да сте гъвкав. Не заемам пост в държавата, от друга страна съм син на лидера и в това си качество правя бизнес с другите страни. Имам различни роли, пояснява Сейф ал Ислам.

Запитан какво ще каже за предположенията, че е следващият лидер на Либия, синът на Муамар Кадафи не отговаря пряко. Той подчертава, че според него най-важното сега е "да има прозрачен и ясен политически механизъм, който да показва на всеки как да управлява, как да сътрудничи, как да успее. С други думи - имаме нужда от конституция". Защото сега нямаме конституция и нищо не е добре дефинирано. Новата ми цел е да имаме конституция, одобрена от всеки либиец, изтъква Сейф ал Ислам. На въпрос дали и баща му е съгласен с тези негови възгледи, той отговаря: "Мисля, че да. Може би не сто процента". Но достатъчно голям процент, за да стане това, казва още синът на либийския лидер пред списание "Нюзуик".