Седем формации влизат в новия сръбски парламент
Седем формации влизат в новия сръбски парламент / БГНЕС

Центърът за свободни избори и демокрация (ЦеСИД) съобщи, че в новия сръбски парламент - Скупщината, ще има седем политически формации.

На базата на 90,6% от преброените бюлетини от вчерашните предсрочни парламентарни избори от агенцията съобщиха, че управляващата партия на премиера Александър Вучич - Сръбска прогресивна партия получава 49,2% от гласовете.

Новият сръбски парламент отново под контрола на Александър Вучич

Социалистическата партия на Ивица Дачич - 11,3%, Сръбската радикална партия на Войслав Шешел - 7,9%, Демократическата партия - 5,9%, Двери - Демократическа партия на Сърбия - 5,1%.

Движението "Стига вече" на Саша Радулович получава подкрепата на 5,7 на от избирателите, а коалицията около бившия президент Борис Тадич - 5%. За да влязат в Скупщината политическите партии трябва да преминат пет процентовата изборна бариера.

Седем формации влизат в новия сръбски парламент
netinfo

Според председателя на централната избирателна комисия (Републиканска избирателна комисия - РИК) Деян Джурджевич гласуването в цялата страна е минало без никакви сериозни инциденти. Официално са регистрирани само две нарушения.

Говорителката на опозиционната Демократическа партия Александра Жеркова обаче съобщи, че са регистрирани множество нередности. Тя посочи, че в страната в неделя е действала системата за кражба на гласове по известна като "Български влак".

"Избирателят получава попълнена бюлетина пред секцията за гласуване и след като я пусне в урната напуска мястото с празната бюлетина, дадена му вътре, която предава, за да докаже, че е гласувал за тези, които са му платили", разясни още говорителката на ДП.

Изтоник: БГНЕС