/ БГНЕС
Прокурорът по делото за терористичния бомбен атентат от 13 ноември 2022 г. край площад „Таксим“ в Истанбул, при който загинаха 6 души, а 99 бяха ранени, поиска съда да наложи на заподозряната Ахлам Албашир за поставянето на бомбата седем доживотни присъди и до 3009 години затвор, предаде турската НТВ.

Атентатът в Истанбул: Извършителката може да бъде осъдена на до 3000 г. затвор

На заседанието присъстваха деветима подсъдими, от които осем се намират в ареста, в т.ч. Ахлам Албашир. Някои от заподозрените участваха чрез система за видеоконферентна връзка, посочва Анадолската агенция.

Обвинителният акт по делото включва общо 123 обвиняеми във връзка с атентата, като за 36 от тях прокурорът е отправил искане да бъдат осъдени за престъпления като: нарушаване целостта и единството на нацията, създаване и ръководене на въоръжена терористична организация, извършване на планирано масово убийство, незаконно притежание на взривни материали и др.

Най-тежка е исканата присъда за терористката от сирийски произход Ахлам Албашир, която оставя бомба на пешеходния булевард „Истиклял“ в Истанбул, една от най-оживените точки в града. За двадесет други задържани в рамките на съдебния процес също са поискани присъди с тежки наказания, посочва НТВ.

Интерпол издирва заподозрян за атентата в Истанбул, предполага се, че е у нас

Не знаех, че в чантата има бомба. Казаха ми просто да снимам. Не мога да спя нощем като се сетя за загиналите хора. Няма да възразя срещу решението, дори то да бъде смъртно наказание. Готова съм да отида в Сирия, за да съдействам за залавянето на извършителите, които избягаха“, заявила Албашир в своя защита.

Според информацията на вестник "Милиет" терористичното нападение на централния булевард "Истиклял" в Истанбул е било извършено от клетка на групировката "Сирийците", която според турското разузнаване е нова структура в сирийските сили СЗН и ПДС, които се считат за свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА