/ БГНЕС
Австрийският канцлер Себастиан Курц  възнамерява да играе ролята на медиатор между западните и източните страни от Евросъюза след среща днес на Вишеградската четворка в чешката столица, предаде ДПА.

След като се срещна с ръководителите на правителствата на страните от Вишеград - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, Курц изрази съжаление, че 30 години след падането на Желязната завеса в Европа са се появили нови разделения и напрежение.

Себастиан Курц положи клетва начело на новото австрийско правителство (СНИМКИ)


"Ние възнамеряваме да се борим с това", каза 33-годишният политик, чиято консервативна Австрийска народна партия сега управлява Австрия в коалиция със Зелените след изборите през септември.

Борисов поздрави Курц за встъпването му в длъжност в новото правителство на Австрия

Унгарският премиер Виктор Орбан определи Виена като естествен партньор на Вишеградската четворка, която бе създадена през 1991 г., за да се насърчи сътрудничеството между четирите страни от нея и да укрепи позициите им спрямо старите членки на ЕС.

Историческо: „Зелените” за първи път в правителството на Австрия

Вишеградската четворка показа тенденция да заема единна позиция в отхвърлянето на опитите на Брюксел да разпределя бежанци из съюза, а на днешната среща на групата, която се състоя в старинната сграда на Националния музей в Прага, беше демонстрирано съгласие стриктното следване на досегашната политика по миграционния въпрос да продължи.

Домакинът на срещата, чешкият премиер Андрей Бабиш, определи опитите на Евросъюза да наложи квоти като нещо от миналото. Словашкият му колега Петер Пелегрини призова помощта за развитие за страните на произход на бежанците да бъде орязвана, ако те отказват да ги приемат обратно.
 
БТА