Сделката за медиците - заради френски оръжия и свободата на Меграхи
Сделката за медиците - заради френски оръжия и свободата на Меграхи / netinfo
Споразумението с Великобритания, което може да доведе до екстрадирането на осъдения да атентата над Локърби либийски гражданин Абдел Басет ал Меграхи, бе един от ключовете за решаването на случая с българските медици. Това казва в интервю за вестник „Монд” синът на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам.

Според сина на Кадафи с приключването на казуса на българските медици пред Либия се откриват златни възможности.

Пред вестник „Монд” Сейф ал Ислам изразява надеждата си за скорошното завръщане на Абдел Басет ал Меграхи в родината си. Меграхи, който бе осъден на доживотен затвор за атентата над Локърби, получи преди месец право да обжалва присъдата си. В интервюто си за френското издание Сейф ал Ислам е отговорил утвърдително на въпроса дали има връзка между случая на бившия агент на либийското разузнаване и освобождаването на българските медици.

В същото интервю синът на Кадафи признава, че важен елемент от споразумението за екстрадирането на българските медици е и голяма сделка за покупка на оръжия от Франция. „Първоначално ще купим от Франция противотанкови ракети „Милан”, а след това замисляме проект за производство на оръжия и поддръжка и производство на военно оборудване”, казва още Сейф ал Ислам. Според него сделката за купуването на ракетите „Милан” е на стойност 100 милиона евро.

Пред вестник „Монд” синът на Кадафи припомня, че това е първото споразумение за доставка на оръжия от западна държава за Либия, след като ЕС отмени оръжейното ембарго срещу Джамахирията през октомври 2004 година.

Въпросът за съдбата на бившия агент от службите за сигурност на Либия Абдел Басет ал Меграхи никога не е бил поставян по време на преговорите за освобождаването на българските медици. Това заяви зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев по повод признанието на Сейф ал Ислам, че споразумението за освобождаването на медиците ни е било обвързано със случая Локърби.

„Случаят Локърби е част от отношенията между Великобритания и Либия и нито британците, нито либийците са споделяли с нас подробности около неговото разрешаване”, допълни Феим Чаушев. По думите му България не отправяла молба към Великобритания за връщането на Абдел Басет ал Меграхи в родината му в замяна на свободата на медиците ни.