Сделка за 10 млрд. евро сключиха Париж и Триполи
Сделка за 10 млрд. евро сключиха Париж и Триполи / netinfo

Париж и Триполи подписаха вчера сделки за над 10 млрд. евро, в първия ден от посещението на либийския ръководител Муамар Кадафи във Франция. На церемония в Елисейския дворец снощи френският президент и полковник Кадафи сключиха договор за ядрено сътрудничество, който предвижда доставката от френска страна на един или повече ядрени реактора за обезсоляване на морска вода.

Триполи потвърди също поръчката на 21 самолета "Ербюс" с обща каталожна стойност от близо 3,2 млрд. долара за авиокомпаниите "Африкия" и "Либиън еърлайнс", отбелязва АФП. Подписани са били също договори с френската строително-инженерна компания "Венси", компанията за водоснабдяване "Веолиа уотър" и енергийния гигант "Арева". Според запознат източник от енергийния сектор, Либия е подписала с "Арева" договор за пренос на електричество и електроразпределение на стойност от около 300 млн. евро, посочва Ройтерс.

Либия възнамерява да купи от Франция 14 изтребителя "Рафал", а също 35 хеликоптера и друга военна техника на обща стойност от 4,5 млрд. евро, съобщи източник от френското президентство, цитиран от АФП. Списъкът включва също шест кораба, бронирани автомобили, радари за противовъздушна отбрана, и обновяване на самолетите "Мираж-1", които Триполи е купил преди време от Франция, уточнява източникът. Посещение на Кадафи във Франция приключва на 14 декември.