Сблъсък на цивилизациите ли са карикатурите на Мохамед?
Сблъсък на цивилизациите ли са карикатурите на Мохамед? / netinfo

Основна тема във френския печат е започналият процес срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", който по време на кризата с карикатурите на пророка Мохамед ги препечата на 8 февруари 2006 година в знак на подкрепа за свободата на словото и добави три нови карикатури от френски автори.

Вестникът се издържа единствено от дарения и не помества реклами, за да запази свободата на позициите си. "Шарли ебдо" е на съд по обвинение в "публична обида на хора заради религията им".

Основната карикатура, която адвокатите на Парижката Голяма джамия и Съюза на ислямските организации във Франция критикуват, е тази на пророка Мохамед с бомба вместо тюрбан, пише вестник "Либерасион". Според тях "Шарли ебдо" е проявил расизъм с публикуването на карикатурите от датския вестник "Юландс постен", които предизвикаха бурни реакции в мюсюлманския свят.

"По времето на Пророка не е имало бомби. Тази рисунка осъжда начина, по който терористите употребяват исляма", отговаря директорът на френския седмичник Филип Вал. Той се аргументира, че с препечатването на карикатурите е искал да изрази солидарността си с директора на вестник "Франс соар", който е бил уволнен поради извършването на същия "грях", а също и за да се бори с крайния консерватизъм, отбелязва "Либерасион".

На обвинението на адвоката на Световната ислямска лига Салах Джемаи, че е "раздухал жаравата", Филип Вал отговаря, че огънят отдавна е разпален и цитира атентатите от 11 септември 2001 година, както и тези в Бали, Мадрид и Лондон. "Ако вече нямаме право да се смеем на терористите, какво ни остава? Трябва да се присмиваме на този ужас, иначе отиваме на кино!", възкликва Филип Вал, цитиран от "Фигаро".

Вестник "Монд" отбелязва, че подкрепата си за "Шарли ебдо" са изразили френският вътрешен министър Никола Саркози и лидерът на центристката партия Съюз за френска демокрация Франсоа Байру /двамата са кандидати на президентските избори догодина/, както и лидерът на френските социалисти Франсоа Оланд.

Острата реакция на мюсюлманите се дължи на сценария за сблъсък на цивилизациите, измислен в САЩ, но възприет от мюсюлманите, за да се изкарат жертви. В този сценарий сблъсъкът е между хората, за които самото обсъждане на границите на свободата на словото вече е отстъпление пред натиска и сплашването, и хората, за които ислямът е жертва на отколешното си отъждествяване с тероризма, пише "Монд".