Сблъсъци в Турция 10 г. след залавянето на Йоджалан
Сблъсъци в Турция 10 г. след залавянето на Йоджалан / снимка: БГНЕС

Сблъсъци избухнаха в югоизточните провинции на Турция – Диарбекир, Шърнак, Хаккяри, Юксекова и Шемдинли снощи – 10 години след залавянето на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан. Състояха се и масови демонстрации.

 

Занаятчиите не отвориха дюкяните, общините не прибраха боклуците. Десетки градове и села в региона се превърнаха буквално в бойно поле. В Диарбекир големи групи от хора се събраха пред централата на кюрдската партия и издигнаха лозунги с искания за освобождаване на Йоджалан.

 

В протестните прояви участваха депутатите от кюрдската партия. Полицията разпръсна демонстрантите с хеликоптери, сълзлив газ и газови бомби. Протестиращите замеряха с камъни полицията и издигнаха барикади между улиците.

 

Кюрдската депутатка Айсел Туглук направи опит да се нахвърли върху полицейските шефове, но колегите й я изтеглиха. На демонстрациите в Батман и Мерсин активистите на ПКК, както и друг път, пуснаха напред децата. Но в Юксекова полицаите се бяха подготвили и раздадоха на децата бонбони и шоколади, за да не участват в демонстрациите.

 

В Истанбул също имаше стълкновения между демонстрантите и полицията. Има десетки ранени полицаи, стотици арестувани хора.