Сблъсъци в Сантяго след смъртта на  Пиночет
Сблъсъци в Сантяго след смъртта на Пиночет / netinfo

24-ма полицаи бяха ранени и няколко души арестувани тази нощ при ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция в Сантяго, след като бе съобщено за смъртта на бившия чилийски диктатор Аугусто Пиночет, предаде агенция Франс прес.

Пиночет почина снощи на 91-годишна възраст, след като преди седмица получи инфаркт.

Инцидентите станали, след като полицията се опитала да спре колона от около пет хиляди демонстранти, излезли, за да изразят радостта си от смъртта на генерала, които се придвижвали по авеню Аламеда към президентския дворец Ла Монада. Полицаите били принудени да се намесят, когато открили сред хората маскирани мъже, които се опитвали да се смесят с демонстрантите.

Полицията използвала водни струи и сълзотворни гранати,за да разпръсне демонстрантите, които отговорили, хвърляйки камъни и бутилки.

Хиляди противници на генерала излязоха по улиците, след като научиха за смъртта му. Клаксони на коли огласяваха улиците, а хиляди се събраха на площад Италия, в центъра на Сантяго, носейки чилийски знамена, където пяха и танцуваха, показа репортаж на чилийската телевизия.

Много от събралите се на площада носели портрети на бившия чилийски президент Салвадор Алиенде, трагично загинал при военния преврат, с който дойде на власт Пиночет. На няколко места на площада били запалени огньове, където били изгорени портрети на покойния диктатор, съобщи ИТАР-ТАСС.