Сблъсъци в Киев между националисти и комунисти
Сблъсъци в Киев между националисти и комунисти / netinfo

В центъра на Киев станаха сблъсъци между националисти и комунисти, които демонстрираха "за" и "против" признаването на създадената преди 64 години Украинска въстаническа армия (УВА), водила борба срещу съветския режим. Най-малко един човек е ранен. Десетина демонстранти националисти са задържани.

Близо 2000 националисти и ветерани от УВА организираха марш в Киев под погледа на многобройна полицейска сила, като развяваха сино-жълтите украински знамена, пееха украински песни и носеха лозунги с искане за признаването на участниците в УВА за борци за свободата на Украйна. В открито писмо до президента Юшченко те поискаха държавният глава да подпише указ за признаването на бойците от УВА и да отмени празника на съветската армия, за "да се сложи веднъж завинаги край на империалистическата и съветската пропаганда".

В Лвов, крепост на украинския национализъм в западната част на страната, също имаше възпоменателна проява за 64-а годишнина на УВА. Няколко стотин комунисти и техни съюзници се събраха близо до националистическата демонстрация в Киев. Те развяваха червени знамена и издигаха лозунги "Фашизмът няма да мине!". От високоговорители се лееше съветският химн и патриотични песни от времето на Втората световна война.

Сблъсъците избухнаха, когато участници в комунистическата проява се опитаха да пробият полицейския кордон и да попречат на националистите да тръгнат към центъра на Киев. Създадената през 1942 г. от редовете на Организацията на украинските националисти УВА действа главно в западна Украйна до началото на 50-те години на миналия век. Във върховите моменти на съществуването й нейната численост достига 40 000 войници. В началото УВА приветства идването на германците, но бързо след това им обявява война. Тя отхвърля версията на съветската историография, че е сътрудничила, подобно на други националистически движения, на нацистите.