/ iStock/Getty Images
На демонстрация във Виена, организирана вчера срещу противоепидемичните правителствени мерки, се стигна до сблъсъци с полицията и задържане на 14 души.

Част от около 3000 демонстранти, събрали се под мотото "Майката на всички демонстрации", се срещна с около 1000 демонстранти антифашисти, излезли на контрадемонстрация.

Металните заграждения, поставени с цел да не допусне сблъсък между двете групи, бяха замеряни с кенчета с бира. По думите на говорителя на полицията Маркус Дитрих не е имало нападнати полицаи, служителите на реда са успели да отблъснат тълпата, използвайки лют спрей.

По данни на полицията въпреки призивите и действията за разпръскване на събралите се противници на ограничителните мерки, отделни групи са отказали да се подчинят и са се струпали на различни места в града, предизвикали са сблъсъци и затруднения на автомобилния трафик, преди да бъдат принудени да се разотидат от силите на реда.

Сред участниците в демонстрацията е имало депутати от националистическата Австрийска партия на свободата /АПС/ и представители на крайно десни групировки.

В съобщение за медиите управляващата Австрийска народна партия /АНП/ определя демонстрацията като среща на известни на властите десни екстремисти, объркани привърженици на конспиративни теории и послушни сподвижници на ръководителя на парламентарната група на АПС Херберт Кикъл. Говорител по въпросите на сигурността на АНП окачестви участието на известни представители на АПС като доказателство, че под ръководството на Херберт Кикъл АПС е поела по път, застрашаващ демокрацията и правовата държава.
БТА