Сблъсъци на площад „Тахрир” в Кайро, има ранени
Сблъсъци на площад „Тахрир” в Кайро, има ранени / снимки: Reuters

Проправителствени и антиправителствени демонстранти влязоха в ожесточени сблъсъци на централния площад "Тахрир" в египетската столица Кайро, където от няколко дни хиляди протестиращи настояват за оставката на президента Хосни Мубарак. Трима души са загинали при днешните сблъсъци в Египет, съобщи здравното министерство, цитирано от АП. Ранени най-малко 500 души, според АФП. По-рано се появиха сведения, че египетската армия е стреляла във въздуха, за да спре двете групи демонстранти. После тази информация бе опровергана.

Първоначално военните са се опитали да разделят двата враждуващи лагера, но когато побоищата са започнали, военните са останали настрана. Много хора са избягали панически от мястото, като по лицата и дрехите на някои от тях е имало кръв. Мнозина са потърсили укритие зад бронираните машини на армията, разказва АП.

Два коктейла „Молотов” попаднаха в рамките на световноизвестния Египетски музей в Кайро, насред тежките сблъсъци между враждуващите демонстранти, а войниците използваха маркучи, за да потушат пламъците. Беше запалено дърво срещу музея, който е дом на безценна колекция антики.

Опозиционният лидер Мохамед Ел Барадей обвини правителството, че прилага "тактика за сплашване" срещу демонстрантите. "Аз съм изключително обезпокоен, това е още един симптом, пореден знак как един престъпен режим използва престъпни действия", каза той по Би Би Си и изрази опасения, че може да се стигне до кръвопролития, пише БТА.

Сблъсъци на площад Тахрир в Кайро има ранени
netinfo

АП отбелязва, че продължаващите вече часове сблъсъци са първата значима проява на насилие между привърженици и противници на Мубарак, откакто в Египет започнаха антиправителствените протести. Агенцията добавя, че днешните събития в Кайро може да означават, че търпението на режима се е изчерпало и че военните може да сложат край на протестите, след като Мубарак обеща да не участва в изборите през септември. Като признак, че кризата отминава правителството започна да възстановява интернет връзките и съкрати полицейския час, който досега беше от 15.00 ч. до 8.00 ч., а занапред ще бъде от 17.00 до 7.00 ч.

По-рано Ел Барадей заяви пред телевизия Ал Арабия, че само незабавна оставка на Хосни Мубарак от президентския пост ще върне стабилността в Египет и ще отвори път за ново демократично управление.

Управляващият от 1981 г. президент на Египет Хосни Мубарак отказа да подаде оставка, но заяви, че повече няма да се кандидатира на следващи избори след като сегашният му мандат изтече през септември. Мубарак обяви снощи, че иска да използва оставащите месеци от своя мандат за "мирно предаване" на властта.

Египетското опозиционно движение "Мюсюлманско братство" определи обещанието на президента Хосни Мубарак, че няма да се кандидатира отново за поста през септември като недостатъчно.

"Това не задоволява нито едно от исканията на народа", коментира лаконично говорител на забранената ислямистка организация, която е смятана за основна опозиционна сила в Египет.

Сблъсъци на площад Тахрир в Кайро има ранени
netinfo
Вчера стотици хиляди излязоха по улиците и площадите на Кайро, призовавайки Хосни Мубарак незабавно да се оттегли от властта след 30-годишно управление. Многолюдни демонстрации имаше и в други големи градове на страната ден след като президентът назначи новото правителство. Повече от седмица Египет е обхванат от протести, при които по неофициална информация са загинали над 300 души. След избухването на масовите безредици в Египет от затворите са избягали 17 000 затворници, сред които има и осъдени за тероризъм, което допълнително е усложнило криминогенната обстановка в Кайро и в други големи градове в страната.