Сблъсъци между протестиращи и полиция в Гърция
Сблъсъци между протестиращи и полиция в Гърция / снимка: Reuters

Силите за борба с безредиците влязоха в сблъсъци с работниците в най-голямата електрическата компания в Гърция - PPC, които организираха протест срещу новия имотен данък, наложен в рамките на мерките за строго ограничаване на разходите за предотвратяване на банкрута.

Около 80 полицаи влязоха в сблъсъци с членове на профсъюза на компанията GENOP пред входа на сградата в околностите на Атина. Полицията арестува 15 души, съобщи говорител на силите на реда. Профсъюзът опитва да бойкотира имотния данък, който PPC трябва да събира чрез сметките за ток. "Няма да отстъпим в нашата борба. Това е борба за цялото гръцко общество. Тя е за това да не се изключва тока в домовете на бедните, безработните, пенсионерите", заяви Никос Фотопулос, ръководител на профсъюза GENOP, преди да бъде арестуван. "Борбата ще продължи до край. Този закон ще стане на практика невалиден с помощта на всички хора", допълни той.

Протестът е израз на съпротивата на профсъюзите срещу мерките за строго ограничаване на разходите, които новото правителство трябва да приложи, за да гарантира отпускането на необходимите заеми за предотвратяване обявяването на неплатежоспособност от Гърция, отбелязва БГНЕС. Профсъюзите на държавните служители, представляващи около половин милион работници, планират да спрат работа за два часа като протест срещу затягането на коланите и проектобюджета на правителството за 2012 година, който беше внесен в парламента. По време на протеста ще бъде организиран и поход до португалското посолство, за да се изрази солидарност с работниците в Португалия, които организират обща стачка срещу мерките за строго ограничаване на разходите за постигане на наложените от ЕС бюджетни цели. Служителите от гръцкия държавен и частен сектор планират национална стачка на 1 декември.