Сблъсъци между полиция и демонстранти в центъра на Рим
Сблъсъци между полиция и демонстранти в центъра на Рим / снимка: БГНЕС, архив

Демонстранти хвърляха димки и влязоха в схватки с полицията в центъра на Рим по време на срещата между премиера на Италия Енрике Лета с френския президент Франсоа Оланд, предаде Ройтерс.

Сблъсъците станаха в района на централния площад "Кампо де фиори", където се бяха събрали протестиращи срещу плановете за изграждане на скоростна железопътна линия между Франция и Северна Италия. Служителите на реда с помощта на палки изтласкаха демонстрантите от площада към страничните улици, а хората хвърляха по полицаите бутилки и фойерверки, посочва БТА.

Италианското правителство твърди, че новата ж.п. линия ще съкрати наполовина, тоест до четири часа, времето за пътуване от Милано до Париж, и че тя е жизнено важна за укрепването на транспортните връзки на Италия с останалата част от континента.

Противниците на проекта се опасяват от въздействието му върху околната среда, както и от факта, че правителството ще изхарчи милиарди евро, вместо да използва тези пари, за да подпомогне семействата, пострадали от рецесията, която от две години мъчи Италия.

В общото комюнике, разпространено след разговорите между Лета и Оланд, се казва, че проектът за скоростната линия продължава да е приоритет, имайки предвид развитието на европейската транспортна инфраструктура, предаде ИТАР-ТАСС.

Демонстранти атакуваха с димки и възгласи: "Вън, вън!" офисите на Демократическата партия на премиера Лета малко след като министърът на правосъдието Ана Мария Канчелиери оцеля след парламентарен вот на недоверие. През последните седмици Канчелиери бе под натиск да подаде оставка заради обвинения, че е упражнила влияние за освобождаването от затвора на дъщерята на застрахователен бос със съмнителна репутация, предаде Ройтерс.