Саудитски принц оцеля след атентат
Саудитски принц оцеля след атентат / снимкa: БГНЕС

Атентатор самоубиец рани леко високопоставен член на саудитското кралско семейство, взривявайки се сред множество, събрало се в Джеда по случай Рамазана, предаде Асошиейтед прес.

Мишена на атентата бил помощникът на вътрешния министър принц Мухамад ибн Найеф, експерт в борбата с тероризма. Това е първият опит за убийство на член на кралското семейство, откакто Саудитска Арабия започна да преследва последователи на Ал Кайда след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г., посочва АП.

В Саудитска Арабия е обичайно представители на кралската фамилия да присъстват на срещи на открито с граждани, които искат съвети за решаване на спорове и уреждане на финансови проблеми или поднасят поздравления, пише БТА.

Принц Мухамад ибн Найеф, син на вътрешния министър принц Найеф ибн Абдул Азиз Ал Сауд, бил приет за кратко в  болница, където веднага бил посетен от крал Абдула. Малко по-късно принцът бил изписан. Няма други пострадали.

Миналия месец саудитски наказателен съд осъди на затвор, глоби и забрана за пътуване 330 последователи на Ал Кайда. Те са част от близо 1000 души, обвинени в участие в терористични нападения през последните пет години, посочва АП.