Саудитска Арабия обяви имената на 47 души, издирвани за връзки с Ал Кайда
Саудитска Арабия обяви имената на 47 души, издирвани за връзки с Ал Кайда / снимка: БГНЕС, архив

Саудитското министерство на вътрешните работи разпространи днес списък с имената на 47 души, които се издирват заради връзки с Ал Кайда, съобщи АФП. Списъкът с прикачени и снимки на издирваните бил предаден на Интерпол. Според съобщение на саудитското министерство на вътрешните работи издирваните в момента живеели в чужбина. Те са обвинени, че са възприели „девиантната идеология на терористичната мрежа Ал Кайда”.

В съобщението не се посочва къде се предполага, че издирваните живеят в момента.

Вчера Саудитска Арабия обяви, че досега общо 765 души са били изправяни пред съда за връзки с терористичната мрежа Ал Кайда. Според министерството на вътрешните работи на кралството Специалният наказателен съд, създаден за разглеждане на случаи свързани с тероризъм, досега е разгледал общо 442 дела, по които има общо 765 обвиняеми. Всички дела са завършили присъди, но по 325 от тях защитата е обжалвала съдебното решение.

Най-често обвиняемите в делата, свързани с тероризъм, са били обвинени в „принадлежност към Ал Кайда, финансиране на терористичната мрежа, създаването на терористични клетки, призиви към насилие, заговор срещу националната сигурност, събиране на разузнавателна информация за чуждестранни сили, трафик на оръжие и притежание на експлозиви”, посочва БТА.

Според АФП специалния трибунал, натоварен с делата за тероризъм, остава скрита за медиите, тъй като „условията за достъп на средствата за информация все още не са уточнени”. Между 2003 и 2006 г. Саудитска Арабия води безмилостна борба с членове на Ал Кайда на територията на кралството. През този период в страната бяха извършени серия от нападения срещу петролни обекти и чуждестранни представителства и граждани.