САЩ затворили временно посолства заради прехванат разговор на лидера на Ал Кайда
САЩ затворили временно посолства заради прехванат разговор на лидера на Ал Кайда / снимка: БГНЕС, aрхив

Прехванато тайно послание между лидера на Ал Кайда Айман аз Зауахири и ръководителя на базираната в Йемен Ал Кайда на Арабския полуостров Насир ал Вухайши относно планове за голям терористичен акт бе причината за временното затваряне на много американски посолства, заявиха за Асошиейтед прес в понеделник двама американски представители, пожелали анонимност, съобщи БТА.

По-рано в. "Ню Йорк таймс" също съобщи, цитирайки неназовани американски представители, че прехванат разговор между двамата лидери на Ал Каида, в който Зауахири нарежда на Вухайши да подготви терористично нападение, е накарала САЩ да затворят дипломатическите си мисии в Близкия изток и Африка.

Според цитираните от АП представител на разузнаването и дипломат в Близкия изток, посланието на Зауахири било прехванато преди няколко седмици и първоначално като че ли се отнасяло до удар по йеменски обекти. Заплахата обаче се разширила, включвайки американски или други западни обекти в чужбина, като възможна мишена могло да бъде отделно посолство, няколко дипломатически представителства или някакъв друг обект. Ставало дума за масиран заговор в последна фаза на подготовката му.

Йеменските власти публикуваха междувременно списък с 25 издирвани терористи от Ал Кайда на Арабския полуостров, които планирали терористични атаки срещу "чуждестранни
представителства и йеменски обекти" в столицата Сана и други градове в страната. Йеменското правитества обяви вчера най-висока стерен на бдителност, като засили мерките за сигурност в правителствените учреждения и на контролно-пропусквателните пунктове.