САЩ затвори консулствата си в Пакистан
САЩ затвори консулствата си в Пакистан / снимка: Reuters

Всички генерални консулства на САЩ в Пакистан са затворени, посолството престана да издава визи заради продължаващите протести срещу заснетия в САЩ филм „Невинността на мюсюлманите”. Това съобщи говорителят на Държавния департамент Виктория Нюланд.

Над 30 души бяха задържани вчера от полицията в пакистанския град Карачи, когато демонстрантите се опитаха да нахлуят в американското консулство. Протестиращата тълпа влезе в сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ и палки, а също така откри огън във въздуха, за да спре фанатиците. Сред задържаните има много студенти от религиозни училища.

„Нашите генерални консулства в Лахор, Пешавар и Карачи са затворени и не приемат посетители. Посолството в Исламабад работи, но днес прекратихме издаването на визи. Направихме всичко възможно, за да намалим броя на хората, които се събират край зданията на мисиите”, каза Нюланд на брифинг.

Държавният департамент следи ситуацията в Пакистан. „Всички американски дипломати са в безопасност, продължаваме да работим с пакистанските власти. Имам усещането, че безопасността е на необходимото ниво”, заяви тя, съобщава БГНЕС.

През последната седмица целият мюсюлмански свят от Тунис до Пакистан е обхванат от протести срещу американските дипломатически мисии заради филм, който представя пророка Мохамед в оскърбителна светлина. Вече има жертви както сред американските дипломати, така и сред протестиращите.