САЩ засилиха мерките за сигурност
САЩ засилиха мерките за сигурност / netinfo

След проваления опит за атентат на летището в Глазгоу във Великобритания, САЩ въведоха засилени мерки за сигурност на летищата, в автобусния транспорт, влаковете и метрото. Това обяви министърът на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф по телевизия "Фокс нюз".

Броят на "въздушните шерифи" в самолетите, които летят от САЩ до Великобритания и някои летища в континентална Европа и обратно, ще бъде увеличен. Той аргументира мерките не само с повишеното ниво на опасност от терористични нападения, а и с увеличения брой американци, които предприемат пътувания на територията на САЩ преди националния празник 4 юли - Деня на независимостта.

В момента американските специални служби не разполагат с данни за предстоящи терористични актове, но е възможно отделни лица да "проявят самоинициатива", заяви Майкъл Чертов. Той изрази загриженост и от факта, че лица от европейски държави все по-често пътуват за Югоизточна Азия и след обучение в терористични лагери там се връщат в Европа или се опитват да проникнат в САЩ с намерение да извършат нападения.

Междувременно световните агенции информират, че заради подозрителен пакет е бил евакуиран терминалът на авиокомпанията "Америкън еърлайнс" на международното летище Кенеди в Ню Йорк. След като екип от сапьори проучил пакета, тревогата е била отменена и работата на терминала - възстановена.