САЩ започнаха нова програма за обучение на сирийски бойци
САЩ започнаха нова програма за обучение на сирийски бойци / БГНЕС, архив

Американската армия заяви днес, че е започнала да обучава десетки сирийски опозиционни бойци за сражения с групировката "Ислямска държава" като част от преработена програма, която има за цел да избегне грешките, обрекли на неуспех предишните усилия на САЩ в тази насока, съобщи Ройтерс.

Петте години на война в Сирия в цифри

Обучението на първата група бойци включва разпознаване на мишени за въздушни удари на предвожданата от САЩ коалиция, за да може нейната авиация по-сполучливо да поразява "Ислямска държава".

Говорителят на коалицията полковник Стив Уорън каза, че все още нито един от бойците не е завършил програмата.

Пентагонът не разкрива къде се провежда обучението, но според пожелали анонимност американски служители то се извършва в Турция, където беше и предишната програма миналата година.

Обама се гордее с решението си да не бомбардира Сирия през 2013 г.

Провалът на първоначалните усилия на САЩ да обучат хиляди бойци разтревожи президента на САЩ Барак Обама, чиято стратегия зависи от местни партньори, които да се бият с "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

За разлика от програмата от 2015 г., при която Пентагонът се стремеше да изтегли цели подразделение от сраженията, за да бъдат обучавани, сега усилията ще са насочени към трениране на малки групи бойци от фронтовите линии.

"Ако това проработи, ще направим още. Ако не, отново ще извършим промяна", каза Уорън.

Източник: БТА