САЩ замразяват съкращаването на войските си в Европа
САЩ замразяват съкращаването на войските си в Европа / БГНЕС
САЩ замразяват плановете си за съкращаване на въоръжените си сили в Европа, пише в днешния си брой вестник "Интернешънъл хералд трибюн". Решението вече било взето от министъра на отбраната Робърт Гейтс, твърдят източници от Пентагона. САЩ ще оставят в Германия и Италия около 40 000 войници от сухопътните си сили, т.е. два пъти повече от предвиденото до преди няколко години.

Според плана от 2004 г. до края на 2008 г. американските военнослужещи в Европа трябваше да бъдат съкратени до 24 000 души. Преди две години 62-те хиляди американски войници на Стария континент бяха намалени на 43 хиляди, пише БТА.

Според източниците на вестника Гейтс е бил убеден да промени плановете на Пентагона по предложение на двамата висши американски военни командири в Европа, които са настояли САЩ да запазят повече свои войници там, за да гарантират обучението на войските и съвместните учения със съюзниците и да парират рисковете срещу американската сигурност.

Става дума за генерал Джон Крадък, главнокомандващ американските въоръжени сили в Европа, и генерал Дейвид Маккиърнън, командващ сухопътните войски на САЩ в Европа. Според някои източници имало и чисто бюджетни съображения за промяна на плановете - военните не били готови да решат жилищните проблеми на масово завръщащите се войници.