САЩ замразиха доставките на храни на Северна Корея
САЩ замразиха доставките на храни на Северна Корея / снимка: Reuters

САЩ замразиха доставките на храни на Северна Корея, които бяха договорени през февруари, съобщи Франс прес, като се позова на Питър Лавой, помощник-министър на отбраната по азиатските въпроси.

"Ние бяхме принудени да замразим доставките на храни за Северна Корея, заради решението на Пхенян да изстреля пред април нов тип ракета, която според официалните съобщения трябва да изведе в орбита спътник", заявил Лавой пред журналисти.

На 29 февруари Северна Корея пое ангажимента да прекрати всякакви опити с ракети с голям обсег, опитите с ядрени взривни устройства и обогатяването на уран в комплекса Йонбьон, посочва АФП. В замяна САЩ се ангажираха да предоставят на Северна Корея 240 хиляди тона храни (растително масло, сухи зеленчуци и готови храни), предназначени главно за децата и за бременни жени. По уточнения на Вашингтон доставката на храните и разпределението им ще се контролира строго, за да се избегне пренасочването им за нуждите на севернокорейските въоръжени сили.

"Това споразумение изрично забранява на Северна Корея, че изстрелването на спътник ще бъде интерпретирано като изстрелване на ракета с голям обсег, тъй като и в двата случая се използва една и съща технология", подчертал Лавой. "Това е демонстрация от тяхна страна, че нямат намерение да спазват поетите ангажименти".

Северна Корея обяви, че между 16 и 19 април ще изведе спътник в геостационарна орбита по случай 100-годишнината от рождението на основателя на държавата Ким Ир-сен, допълва БТА.

САЩ и съюзниците им осъдиха изстрелването на спътника като прикрит експеримент с балистична ракета в нарушение на резолюциите на ООН, които забраняват на Пхенян да прави ядрени опити или експерименти с балистични ракети.