САЩ възобновят медицинските евакуации от Хаити
САЩ възобновят медицинските евакуации от Хаити / cнимка: Reuters

Армията на САЩ ще продължи изпълнението на евакуационни полети към Съединените щати за критично ранените след опустошителното земетресение в Хаити, в рамките на следващите 12 часа, съобщиха от Белия дом.

"След като получихме уверения за допълнителния капацитет, който съществува тук и сред международните ни партньори, решихме да продължим тези полети", посочва говорителят на Белия дом Томи Виетор в комюнике. Американските военни полети за евакуиране на пострадалите бяха отменени след възникнал спор къде да бъдат лекувани пациентите и как да бъдат покривани разходите около тяхното лечение, пише БГНЕС.

Междувременно стана ясно, че задържаните за трафик в Хаити искали само да помогнат на децата. Преди дни беше задържана ръководителката на благотворителна организация от САЩ заедно с още деветима членове в опит да изведат 33 деца от страната. „Дойдохме тук буквално, само за да помогнем на децата. Намеренията ни бяха добри", заяви Лаура Силсби. „Искахме да помогнем на тези, които са загубили родители в земетресението или са били изоставени", добави тя от килията си.

Посолството на САЩ заяви, че групата е задържана по „обвинение в нарушаване на хаитянските закони, отнасящи се до имиграцията". Представители на страната заявиха, че се опасяват трафикантите на деца да не се възползват хаоса след земетресението на 12 януари, за да измъкнат деца от страната, или легитимни организации за осиновяване да избързат с извеждането на деца от страната, преди да са проверили, че родителите им със сигурност са загинали.