САЩ все още не са сигурни къде се крие Осама бин Ладен
САЩ все още не са сигурни къде се крие Осама бин Ладен / netinfo

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Негропонте каза на визита в Афганистан, че страната му все още не е сигурна къде се крие организаторът на атаките от 11 септември 2001 г. Осама бин Ладен, предаде Асошейтед прес.

"Най-добрата ни преценка е, че той все още е жив и се намира някъде в пограничния регион между Пакистан и Афганистан", каза Негропонте в Кабул, където вчера се срещна с президента на Афганистан Хамид Карзай.

Където и да е Бин Ладен, той и неговият близък сътрудник и лидер номер две на Ал Кайда Айман аз Зауахири се крият, подчерта Негропонте. Той поясни, че тази ситуация е много по-различна от периода преди 11 септември, тъй като тогава Осама напълно

свободно е разполагал със и управлявал Афганистан. Настъпилата промяна в ситуацията е много важна и към по-добро, заключи Негропонте.

На пресконференция Карзай изрази скръбта си за хилядите убити на 11 септември. Президентът добави, че атаките са спомогнали вниманието да се насочи към Афганистан, който е бил опустошен от талибаните и Ал Кайда. Карзай благодари на международната общност, че е помогнала "Афганистан да се върне на афганистанския народ".

Във военната база на САЩ в Баграм се състоя възпоменателна церемония за жертвите на 11 септември. Минута мълчание се възцари в часа, когато първият самолет се вряза в Световния търговски център. Малко след това прогърмя 21-топовен салют.

Негропонте взе участие във възпоменателна церемония в посолството на САЩ, където са погребани част от руините от атаките на 11 септември.