САЩ включиха Иран и Хизбула в глобалната мрежа на тероризма
САЩ включиха Иран и Хизбула в глобалната мрежа на тероризма / netinfo

Белият дом използва вече нова дума, за да обозначи Иран. Освен част от "оста на злото" ислямската република е и "звено от глобалната мрежа на тероризма". Към тази мрежа е причислена също ливанската шиитска групировка Хизбула.

Говорителят на Белия дом Тони Сноу заяви, че "Хизбула и Иран са част от опасната глобална мрежа на тероризма". В т. нар. ос на злото - термин, който се появи в политическия речник на САЩ след атентатите от 11 септември 2001 гoдина - фигурираха Иран, Ирак, Сирия и Северна Корея. Сноу освен това определи Иран като главната "държава спонсор на тероризма" в света.

Говорителят не уточни за кои престъпления се отнася обвинението, но посочи, че финансовата и военната подкрепа на Техеран е позволила на ливанската шиитска групировка Хизбула да продължи насилието. "Хизбула и Иран са част от опасната глобална мрежа на тероризма", каза Сноу в изявление, направено след като просирийските шиитски министри от Хизбула и техният съюзник движението Амал напуснаха ливанското правителство. В началото на месеца Белият дом обвини Иран, Сирия и Хизбула че заговорничат за сваляне на ливанското правителство. /БГНЕС/