САЩ вече имат „събличащи машини по летищата, Иран следват примера
САЩ вече имат „събличащи машини по летищата, Иран следват примера / cнимка: Reuters, архив

На 19 летища в САЩ вече са установени сканиращи машини. Решението е в рамките на повишаващите се мерките за опазване сигурността на пътниците, пише Агенция „Фокус", цитирайки радио "Свобода". Ведомството за сигурността на транспорта съобщи, че в близките дни сканиращи машини ще се появят и на летищата в Бостън и Чикаго.

В Иран не се ослушват за новите иновации в опита за осигуряване на сигурността на летищата и са готови също да монтират "събличащи" скенери. Те са наричани така не случайно, защото позволяват да се вижда обемно изображение на голото човешко тяло. Това съобщи иранският бригаден генерал Набиолах Хейдари, цитиран от агенция Делфи. Той допълни, че силите за сигурност на Иран през последната година са конфискували по летищата 12 пъти повече наркотици, отколкото година по-рано.

Сканиращите машини позволяват откриването в багажа на пътниците на експлозиви и оръжие. Някои правозащитници определят използването на такава техника като „нарушаване правото на тайна и личен живот", тъй като при сканирането хората биват буквално „събличани" на мониторите.