САЩ съкращават с 8000 души силите си в Ирак
САЩ съкращават с 8000 души силите си в Ирак / netinfo
Президентът на САЩ Джордж Буш оповести съкращаване с 8000 бойци на войските в Ирак през идните месеци и за изпращане на 4500 войници в Афганистан до януари 2009 г., предаде АФП, цитирайки текст на негова реч.

Очакваното решение на Буш априори оставя в наследство на неговия приемник – независимо дали ще е Джон Маккейн или Барак Обама – военно присъствие в Ирак, по-голямо в сравнение с преди 2 години, въпреки непопулярния характер на тази война и очакванията за дезангажиране, което е един от големите залози в кампанията за президентските избори, коментира БГНЕС.

"Още 8000 войници ще се завърнат и на тяхно място няма да бъдат изпратени нови", заяви президентът в реч пред Националния институт по отбраната. Става въпрос за 3500 бойци от частите за поддръжка, които ще бъдат изтеглени през идните месеци, един батальон от Морската пехота през ноември и една бригада от Сухопътните сили през февруари. Успоредно с изтеглянето на тези сили от Ирак ще бъдат изпратени нови 4500 войници в Афганистан.

Планът на президента Джордж Буш да запази по-голяма част от американските войски в Ирак и да прехвърли няколко хиляди в Афганистан бързо бе подложен на критика от висши представители на Демократическата партия, предаде Ройтерс.

Кандидатът на демократите за Белия дом Барак Обама заяви, че мярката не е достатъчна, за да се пребори нарастващото насилие в Афганистан. Обама, който се зарече да изтегли бойните части от Ирак в рамките на 16 месеца след поемането на властта заяви, че планът на Буш е твърде разтеглен във времето за прехвърляне на части в Афганистан и в неговия граничен регион с Пакистан, където, по думите на американски официални представители, те смятат, че се крие лидерът на Ал Кайда Бин Ладен.