САЩ смятат, че Иран може лесно да възобнови ядрената оръжейна програма
САЩ смятат, че Иран може лесно да възобнови ядрената оръжейна програма / netinfo

САЩ заявиха, че тайната иранска програма за ядрено оръжие, която според доклада на американското разузнаване е спряна през 2003 г., може лесно да бъде подновена заради ограниченията над инспекциите на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), съобщи Ройтерс.

Постоянният представител на САЩ в МААЕ Грегъри Шулт оспори твърденията, че заради американския доклад е намаляла нуждата от инспекции на агенцията в Иран, санкции на ООН и твърда дипломация.

Иранските лидери могат да подновят програмата за военни цели, както възобновиха обогатяването на уран /през 2006 г. след двегодишно прекъсване под международен натиск/, каза Шулт пред репортери.

Не е сигурно, че ако това стане, МААЕ ще разбере, особено след като нейният директор предупреди два пъти, че данните на агенцията за дейността на Иран намаляват и това буди сериозна тревога, допълни той.

Докладът на американското разузнаване съдържа нови доказателства за таен ирански проект за атомна бомба и макар той да е спрян преди четири години, не трябва да намаляваме усилията си, добави Шулт.

Иран ограничи инспекциите на МААЕ до няколко декларирани ядрени обекта през 2006 г. в отговор на налагането от Съвета за сигурност на ООН на първия от двата пакета санкции срещу Техеран, припомня агенцията.