САЩ сложиха край на преговорите с Русия за Сирия
САЩ сложиха край на преговорите с Русия за Сирия / БГНЕС, архив

Държавният департамент на САЩ прекрати двустранните контакти с Русия по отношение на примирието в Сирия, предадоха Франс прес и ТАСС.

Русия "не успя да спази поетите ангажименти", особено хуманитарните, и не успя да гарантира, че сирийският режим ще прекрати бомбардировките, както беше договорено на 9 септември, се казва в изявление на държавния департамент на САЩ, цитирано от АФП.

САЩ: Русия все още не предприема това, което очаква от нея Вашингтон

"Точно обратното, Русия и сирийският режим избраха да търсят военно решение", се допълва в позицията.

Днес Пентагонът уточни, че контактите между двете страни по отношение на избягването на инцидент между техните самолети ще продължат.

Като част от прекратяването на контактите САЩ ще изтеглят военните, изпратени, за да участват в създаването на съвместен руско-американски център. Ако примирието се беше запазило, целта на центъра щеше да бъде да координира военни операции и разузнавателна информация, припомня Асошиейтед прес. Целта на центъра щеше да бъде съвместна борба с джихадистките групи, припомня АФП.

Русия публикува пълния текст на споразумението със САЩ относно Сирия

"Това е решение, което не беше лесно да се вземе", заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Джон Кърби, цитиран от ДПА. Той припомни, че САЩ и Русия водиха активни преговори в опит да сложат край на войната.

Търпението на Белия дом към Русия по отношение на сирийския конфликт се изчерпа, заяви днес говорителят на президента Барак Обама Джош Ърнест, цитиран от АФП. "Търпението на всички към Русия се изчерпа", добави той.

"Вече няма нищо, за което САЩ и Русия могат да говорят" по отношения на Сирия, подчерта говорителят, който определи ситуацията като "трагична".

Източник: БТА