/ iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън ще сподели още около 20 милиона ваксинационни дози срещу COVID-19 с останалите страни по света, обяви днес Белият дом, предадоха световните агенции. Допълнителните дози ще бъдат изпратени към трети страни до края на юни, каза лично Байдън.

Дозите ще дойдат от запаси от ваксините на Pfizer, Moderna и Johnson&Johnson, поясни говорителката на Белия дом Джен Саки. Повече подробности ще бъдат съобщени в идните дни.

"Днес обявявам, че ще споделим дози от Pfizer, Moderna и Johnson&Johnson с останалата част от света", заяви самият Байдън.

Така администрацията на Байдън де факто обещава общо 80 милиона дози ваксини на други страни. Преди това тя обеща да сподели около 60 милиона дози от ваксината на AstraZeneca, която все още не е разрешена в страната. Засега администрацията не е казала как ще бъдат разпределени тези дози или кои страни ще ги получат.

Байдън каза, че общо тези дози ще са повече от онова, което Китай и Русия са осигурили. Същевременно той увери, че САЩ не се стремят да използват тези доставки на ваксини, за да получат нещо от страните реципиенти.

До този момент САЩ споделиха около 4,5 милиона дози от ваксината на AstraZeneca с Канада и Мексико.
БТА