САЩ ще поискат двустранни разговори с Иран на конференцията в Багдад?
САЩ ще поискат двустранни разговори с Иран на конференцията в Багдад? / снимка: BGNES

Съединените щати може да поискат да имат двустранни разговори с Иран, заяви пред Си Ен Ен американският посланик в Ирак Залмай Халилзад, цитиран от Франс прес.

Халилзад участва в американската делегация на международната конференция за сигурността в Ирак, която ще се състои днес в иракската столица.

"Ако преценим, че евентуална двустранна среща би могла да бъде полезна, ще бъдем готови да я осъществим", каза дипломатът. "Многократно сме заявявали, че ако е полезно, ще пожелаем да седнем с иранците и да разговаряме за Ирак", добави Халилзад.

"Имах възможност да го направя в продължение на близо година, но не можахме да го осъществим поради неподходящ график или защото иранците не искаха да участват", подчерта американският посланик.

На срещите в Багдад представителите на Иран, Сирия и Съединените щати ще имат рядка възможност да се съберат на една маса, отбелязва АФП.

Вашингтон не поддържа дипломатически отношения с Техеран от заложническата криза с американските дипломати през 1980 г. Връзките на САЩ с Дамаск са ограничени до минимум след убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири на 14 февруари 2005 г.

Президентът на САЩ Джордж Буш, който вчера беше в Бразилия, заяви, че очаква иранците и сирийците да помогнат на иракското правителство, но ги предупреди, че американците ще се отбраняват срещу внасяните в Ирак оръжия.