САЩ ще подпомогнат Русия в справянето с пожарите
САЩ ще подпомогнат Русия в справянето с пожарите / Reuters

Група американски специалисти пристигнаха в Русия, за да проучат как САЩ могат да помогнат за гасенето на горските пожари, съобщи говорителят на Държавния департамент Филип Кроули. Изпращането на групата е било договорено в телефонен разговор между държавния секретар Хилари Клинтън и руския външен министър Сергей Лавров. Кроули уточни, че изпратените в Москва експерти са от отдела за подпомагане на други страни към Агенцията за международно развитие на САЩ, която е структура към Държавния департамент.

Американските пратеници вече са започнали разговори с руските си колеги и уточняват каква помощ могат да предоставят САЩ на Русия. Говорителят подчерта, че инициативата е на Вашингтон.

Посолството на САЩ в Москва е поискало от Държавния департамент позволение заради дима от пожарите временно да напуснат руската столица жените и децата на дипломатическия персонал и служителите със здравословни проблеми, добави Кроули.

Въпреки вчерашните изявление на министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу, че в Москва не трябва да се въвежда извънредно положение, много посолства в руската столица де факто въведоха такъв режим, отбелязват днес руските медии. През почивните дни Москва напуснаха много членове на семействата на дипломатите и част от дипломатическия персонал на Германия, Израел, Канада, Франция и други страни. Жегата и смогът станаха причина за отпътуването на 15 души - съпруги и деца на служители на българската дипломатическа мисия, въпреки че самите дипломати останаха на „бойния пост". Вчера българското правителство, като взе под внимание аномално високата температура и неблагоприятната екологична обстановка в Русия, удължи с 30 дни срока на туристическите визи за почиващите в страната руснаци, а те може да са повече от 40 хил. Посолството на България поясни, че туристите могат да останат в страната, ако не искат да се връщат у дома веднага, при това на излизане никой няма да ги глобява за просрочената виза, добавят някои издания.

Загубите, които е понесла руската икономика за малко повече от месец на аномална жега и предизвиканите от нея горски пожари могат да струват, по предварителни оценки, 1% от ръста на БВП на страната за 2010 г. В парично изражение това е около 15 млрд. долара, пише „Коммерсант". Обезщетения ще получат всички руски граждани, пострадали от горските пожари в страната, съобщава днес официозът „Российская газета". Социологически агенции отчетоха понижение на рейтинга на доверие в президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин от началото на годината, отбелязва „Ведомости". В сравнение с януари, когато на Медведев са вярвали 62% от гражданите, към 1 август техният дял е само 52%. Толкова ниско подкрепата за президента бе само през 2008 г., когато започна икономическата криза.