САЩ ще извадят КНДР от черния списък за тероризма
САЩ ще извадят КНДР от черния списък за тероризма / снимка: БГНЕС

Съединените щати приветстваха предаването от Северна Корея на декларация с описание на ядрените й програми, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Този ход на КНДР е важна стъпка в процеса на шестстранните преговори за ядрената й програма, отбеляза говорителката на Белия дом Дейна Перино. Тя съобщи, че в отговор Съединените щати до 45 дни ще заличат Северна Корея от списъка им със страните спонсори на тероризма и ще отменят санкциите си срещу нея в съответствие със Закона за търговия с врага.

През този период ще направим внимателна оценка на действията на КНДР, за да проверим дали съдържанието на декларацията е вярно, предупреди същевременно говорителката на Белия дом. Тя обърна внимание, че Северна Корея има да направи още неща, за да сложи край на международната си изолация.

Необходимо е КНДР да демонтира всички ядрени инсталации, да предаде плутония, да реши оставащите неизяснени въпроси около дейностите й по обогатяване на уран и разпространение на ядрените оръжия, уточни Перино. Тя даде да се разбере, че Северна Корея трябва да прекрати всички тези дейности така, че това да може да бъде проверено изцяло.

Многостранната дипломация е най-добрият начин за решаване на спора за севернокорейската ядрена програма по мирен път, подчерта говорителката на Белия дом. Тя призова КНДР да се възползва от момента, за да възстанови отношенията си с международната общност.

Президентът Джордж Буш ще направи изявление по въпроса по-късно, съобщи Перино.