САЩ се готвят да разположат противоракетен щит в Южна Европа
САЩ се готвят да разположат противоракетен щит в Южна Европа / снимка: БГНЕС

САЩ се готвят да задействат противоракетен щит над Южна Европа в рамките на мерките за консолидиране на регионалните системи за отбрана срещу заплахата от изстрелване на ракети от Иран, съобщи в. "Вашингтон пост". Позовавайки се на висши представители на американското министерство на отбраната, вестникът твърди, че Пентагонът е близо до споразумение за разполагане на наземна радарна станция - вероятно в Турция или България.

Разполагането на мощен радар в X-честотния диапазон ще даде възможност през 2011 г. да бъде пусната в действие първата фаза на щита.

През септември миналата година американският президент Барак Обама се отказа от подкрепяния от предшественика му Джордж Буш проект за противоракетен щит, който предвиждаше до 2013 г.  в Чехия да бъде разположен мощен радар, а в Полша - десет ракетни прехващача с голям обсег.

Проектът предизвика гнева на Москва, която го обяви за заплаха за сигурността пред прага си независимо от твърденията на Вашингтон, че целта е да се парира заплахата от евентуален обстрел с ракети с голям обсег от страна на Иран, припомня AФП. Според "Вашингтон пост" американската армия работи също с Израел и съюзниците си в Персийския залив по изграждането и подобряването на техните средства за противоракетна отбрана, пише БТА.

През 2008 г. САЩ разположиха наземна радарна станция в Израел и предвиждат такава и в арабска страна от Залива, допълва всекидневникът.

Вестникът подчертава още, че системите за противоракетна отбрана в Европа, Израел и Персийския залив са технически независими и на различен стадий от разработката си, но са замислени така, че да могат да бъдат свързани към команден и контролен център, управляван от или заедно с американската армия.