/ ThinkStock/Getty Images
САЩ се борят с най-тежката опиоидна криза в историята си
96094
САЩ се борят с най-тежката опиоидна криза в историята си
  • САЩ се борят с най-тежката опиоидна криза в историята си
Фармацевтични компании са доставили 20,8 милиона хапчета срещу болка в американско градче с 2900 жители, разкрива материал на вестник „Чарлстън газет-мейл“. Съединените щати се борят с най-тежката опиоидна криза в историята си. Епидемията започва през 90-те години. За разрастването й допринасят масовото изписване на лекарства, навлизането на евтин хероин и появата на синтетични опиати като фентанил, които са 50 пъти по-мощни от хероина.

Всеки ден 90 американци умират от свръхдоза с опиати според статия на „Ню Йорк таймс“.

В "тъмния интернет" се продават смъртоносни наркотици

През изминалото десетилетие фирми, търгуващи с лекарства, са доставили 20,8 милиона болкоуспокояващи, които се предписват с рецепта, на две аптеки, намиращи се на четири пресечки една от друга в в градче в щата Западна Вирджиния с 2900 жители. Информацията е разкрита от комисия в Конгреса, която разследва кризата с опиати в Съединените щати.

Огромните доставки на мощните болкоуспокояващи хидрокодон и оксикодон излизат наяве при изслушване за ролята на търговците за задълбочаването на кризата.

Според „Чарлстън газет-мейл“ в Западна Виржиния смъртността, причинена от предозиране с лекарства е най-висока в САЩ. Краят е бил фатален за 880 души през 2016 година.

опиати дрога
ThinkStock/Getty Images

Приблизително 90 американци умират от предозиране с опиати на ден, посочва „Ню Йорк таймс“.

Арестуваха учителка в САЩ, употребявала наркотици в училище

Обществената медиа ПиБиЕс разказва историята на Майкъл Лоут, който се възстановява след 10-годишен период на зависимост. Всичко започва, когато се налага да вземе болкоуспокояващи, докато работи като заварчик. По-късно съкращават работното му място и това е повод да взима повече хапчета. След това трудно се задържа на работа: „Веднъж дори ме хванаха със синтетични хапчета в бельото ми, бях станал много ловък. Скривах ги в бельото си и влизах“, разказва Майкъл Лоут.

дрога
Thinkstockphotos

Собственикът на фирма Клайд Маклалън пък казва, че при него често идват кандидати за работа, които са употребили наркотични вещества: „Често идват хора, търсещи работа, които очевидно са дрогирани. Те изглеждат като живи мъртъвци. Казвам им, ще ви изпратим на тест за наркотици, какво ще ни покаже? Повечето пъти, ако е трева или нещо такова, ми казват. Ако е нещо различно, не се връщат повече“.

Най-тежка е опиоидната криза в Средния Запад, Апалачите и Нова Англия, но всъщност това е национална епидемия. Свръхдозата болкоуспокояващи лекарства е водещата причина за смърт на хората под 50-годишна възраст в САЩ, сочат проучвания.

Президентът Доналд Тръмп нареди на Департамента по здравеопазване да обяви извънредно положение за общественото здраве заради кризата с опиатите.

дрога
ThinkStock/Getty Images