САЩ са на път да постигнат целите си в Афганистан, заяви Обама
САЩ са на път да постигнат целите си в Афганистан, заяви Обама / снимка: Reuters, архив

Войната в Афганистан остава много трудно усилие, но САЩ са на път да постигнат своите цели. Това заяви американският президент Барак Обама при представянето на прегледа на своята стратегия в тази страна, предаде АП.

Обама отбеляза, че САЩ са постигнали значителен напредък по разбиването на терористичната мрежа Ал Кайда, която ги атакува на 11 септември 2001 г. Пакистан не постига достатъчно бърз прогрес в борбата си срещу терористите, отчете в същото време той. Американският президент предупреди, че терористичните мрежи, базирани в съседната на Афганистан държава, са заплаха и за двете страни, и за Съединените щати. Той обеща да продължи да помага на Пакистан да увеличи своя капацитет за борба срещу тероризма.

Барак Обама представи днес доклад, правещ преглед на неговата стратегия в Афганистан, чието прилагане започна преди година. Той е бил изготвен през последните два месеца от Съвета за национална сигурност към Белия дом на базата на данни, предоставени от американското правителство и военни командири на място, отбелязва БТА.

Докладът отчита напредък, но и сериозни предизвикателства в Афганистан. Той твърди, че силата на Ал Кайда и талибаните намалява.

2010-а обаче е най-смъртоносната година за американските войски в Афганистан от началото на конфликта през 2001 г., отбелязва АП. Най-малко 480 американски военнослужещи са убити от началото на годината.