САЩ разполагат ракети Пейтриът в Япония
САЩ разполагат ракети Пейтриът в Япония / netinfo

Съединените щати възнамеряват да разположат ракети Пейтриът в бази в южна Япония до края на годината, предаде Асошиейтед прес, като се позова на японския вестник Йомиури.

Правителството на САЩ е уведомило неотдавна Япония, че ракетите вероятно ще бъдат разположени във военновъздушната база Кадена на остров Окинава.

За първи път в Япония ще бъдат базирани американски ракети повърхност-повърхност, отбелязва Йомиури и напомня, че Северна Корея се готви да извърши пробно изстрелване на ракета с голям обсег. 

Въоръжените сили на САЩ приведоха в действие разположения в североизточната част на Япония радар с Х-диапазон, който ще следи за евентуално изстрелване в Северна Корея на балистична ракета с голям обсег “Теподон-2”.

В същото време се съобщава, че Пентагонът обсъжда въпроса за прехвърляне в този район на кораб, оборудван с най-съвършената в САЩ система за прехващане на ракети.

Мобилният радар с Х-диапазон е разположен във военновъздушната база на Япония в град Цугару в североизточната част на остров Хоншу.

За разработването в САЩ на такива система беше съобщено едва през април миналата година. Радарът с Х-диапазон позволява да бъдат засичани цели на голямо разстояние, може да различава бойните глави от фалшивите, но не действа добре при лоши атмосферни условия.