САЩ разбиха обсадата на планината Синджар в Ирак, продължават въздушните удари
САЩ разбиха обсадата на планината Синджар в Ирак, продължават въздушните удари / снимка: БГНЕС, архив

САЩ разбиха обсадата на планината Синджар в Северен Ирак от сунитските джихадисти от групировката „Ислямска държава” (ИД), обяви президентът Барак Обама, цитиран от световните агенции.

В изявление от остров Мартас Винярд, щата Масачузетс, където прекарва лятната си ваканция заедно със своето семейство, Обама отбеляза, че не очаква да се наложи евакуация на хората, намерили убежище там, предимно представители на религиозното малцинство язиди.

Малко вероятно е и да продължим с доставката на хуманитарна помощ в планината по въздуха, посочи той и обърна внимание, че по-голямата част от американските военни, които са били изпратени в Ирак, за да направят оценка на ситуацията в района, ще напуснат страната.

Обама даде да се разбере, че САЩ ще продължат да нанасят въздушни удари по джихадистите. Той призова иракчаните да се обединят, за да победят екстремистите. Президентът на САЩ се спря и на вълненията в град Фъргюсън, щата Мисури, след убийството на невъоръжен чернокож тийнейджър от полицай при все още неизяснени обстоятелства. „Сега е време за мир и спокойствие по улиците на Фъргюсън”, призова той.

Обама прикани властите към прозрачно разследване на убийството и нареди на главния прокурор Ерик Холдър и на прокурора, работещ по случая, да му докладват през идните дни, съобщава БТА. Няма никакво извинение за насилието срещу полицаи, подчерта същевременно той.