САЩ призоваха към борба с идеологията на Ислямска държава
САЩ призоваха към борба с идеологията на Ислямска държава / Guliver/Getty Images

Американският генерал в оставка Джон Алън, натоварен с координирането на усилията на водената от САЩ коалиция срещу джихадистите от "Ислямска държава", призова съюзниците да направят повече в борбата с екстремистката идеология на групировката, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Алън отправи своя апел на среща на арабски и западни партньори днес в Кувейт. "Ислямска държава" може да бъде победена само ако партньорите от коалицията се изправят срещу нея и в интернет, като "отрекат легитимността на посланието, което тя отправя", особено сред младите, подчерта той. "Ислямска държава" превзе големи част ит Ирак и Сирия и обяви създаването на халифат. Групировката публикува добре направени пропагандни клипове и води агресивна реклама на дейността си в социалните медии.

Алън определи тази пропаганда като "ужасна война, целяща да завербува или поквари невинните". "Заплахата, представлявана от "Ислямска държава", изисква координиран глобален подход на международно, регионално и местно равнище, комбиниращо военни действия, прилагане на закона, разузнаване и икономически и дипломатически средства", подчерта той.

Западните правителства са все по-притеснени от ефекта на пропагандата на "Ислямска държава", която привлича множество европейци и американци. Те се притесняват и от разпространението й сред младите мюсюлмани, призовани да нападат западни цели, отбелязва АФП.

Вашингтон приветства приноса на всички страни в борбата срещу "Ислямска държава", включително и усилията на Иран, заяви заместник-държавният секретар на САЩ за публичната дипломация и връзките с обществеността Ричард Стенгъл на пресконференцията след срещата. "Иран е много важен играч в региона", заяви дипломатът, цитиран от ТАСС. "Ако има взаимен интерес от унищожението на "Ислямска държава", то ние приветстваме всички страни".

Източник: БТА