САЩ приветстват изказването на Сейф ал Ислам
САЩ приветстват изказването на Сейф ал Ислам / netinfo

Съединените щати приветстваха изявленията на най-големия син на либийския ръководител Муамар Кадафи Сейф ал Ислам пред български вестник, че има план за решаване на казуса с български петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия.

На брифинг говорителят на Държавния департамент Шон Маккормък заяви, че ако либийците наистина постъпят, както Сейф ал Ислам казва, Вашингтон, разбира се, би приветствал това. Текстът на брифинга е поместен на уебстраницата на Държавния департамент.

Говорителят отново потвърди подкрепата на Съединените щати за исканията за освобождаването на българките и палестинския лекар. Разбираме, че либийците имат определена съдебна процедура, през която минават, но въпреки това ние смятаме, че би трябвало да бъде намерен начин те да бъдат върнати у дома, изтъкна Маккормък.

Същевременно той подчерта, че Съединените щати разбират истинската трагедия, станала в Либия, и че никой не може да замени загубата на любимите хора и на децата, починали през тези години в страната.