САЩ приключват операцията си в Афганистан
САЩ приключват операцията си в Афганистан / снимка: Reuters

Президентът Барак Обама отдаде дължимото на саможертвата на американските войници, сражавали се през 10-те години на войната в Афганистан, предаде Франс прес.

Обама увери, че САЩ са в процес на приключване на операцията си в тази страна, както и в Ирак, и заяви, че правят това с чувство на отговорност.

"Преди 10 години в отговор на атентатите от 11 септември нашата страна влезе във война срещу Ал Каида и нейните талибански защитници в Афганистан", припомня Обама в изявление по повод годишнината.

"Моята съпруга Мишел и аз се присъединяваме към всички американци, за да приветстваме тези половин милион мъже и жени, които храбро изпълниха военния си дълг в Афганистан, за да запазят сигурността в нашата родина", казва Обама и припомня, че в Афганистан загинаха 1800 американски военни и много коалиционни войници. "Те пожертваха живота си за нашата сигурност и свобода", заявява президентът, цитиран от БТА.

В изявлението си Обама уверява, че САЩ са по-близо от когато и да било до победа над Ал Каида и нейната мрежа. Президентът уверява още, че САЩ ще се изтеглят от Афганистан и Ирак по един отговорен начин, като силна страна, е на като победени.