САЩ предупредиха своите граждани в Израел да не пътуват до Ерусалим
САЩ предупредиха своите граждани в Израел да не пътуват до Ерусалим / БГНЕС

Сътрудниците на американското посолство в Тел Авив и американските граждани, намиращи се в Израел, получиха настоятелна препоръка да се въздържат от посещения в Ерусалим поради опасения от безредици, свързани със събитията в град Хеброн на Западния бряг на река Йордан.

В петък израелската полиция и граничните войски успяха насилствено да евакуират еврейските заселници от т. нар. "Спорен дом" в Хеброн, докато Върховният съд реши спора на кого всъщност принадлежи къщата - на арабските й собственици или на евреите, които притежават документи, че ся я закупили от арабите.

Вследствие на акцията за принудителното изселване на евреите от къщата в Хеброн, в Ерусалим и други селища в страната избухнаха многобройни сблъсъци между полиция и заселници, както и между заселници и палестинци, а също така и до блокади на централните пътища, включително на шосето Тел Авив - Ерусалим.

При сблъсъците бяха задържани няколко десетки демонстранти. По време на петъчната молитва в Ерусалим също така бяха извършени арести на араби, на които не бе разрешен достъп до Храмовия хълм и джамията Ал Акса. В Израел се опасяват от избухване на "еврейска интифада" и ескалация на напрежението между полицията и заселниците, както и между еврейското и арабското население.