САЩ предлагат нови идеи за противоракетния щит
САЩ предлагат нови идеи за противоракетния щит / netinfo

Съединените американски щати представиха на Москва нови идеи за сътрудничество в системите за противоракетна отбрана. Това заяви пред Франс прес помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на неразпространението на оръжията за масово унищожение и международната сигурност Джон Руд.

Изложихме нови идеи за сътрудничество и ясно заявихме, че сме отворени за сътрудничество с Русия в широк спектър от дейности, свързани с противоракетната отбрана, обясни Руд, след като разговаря в Москва с руски представители, водени от заместник-министъра на външните работи Сергей Кисляк.

Той отказа да уточни естеството на новите идеи. Според него обаче става дума за проекти за сътрудничество в научно-изследователската дейност, както и за "дейности, свързани с използването на нови технологии в противоракетната отбрана".

Разговорите в Москва се състояха два дни преди поредното заседание на Съвета НАТО-Русия в Брюксел. Очаква се през следващите няколко седмици държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс и министърът на отбраната Робърт Гейтс да посетят Русия, за да обсъдят плановете за американския противоракетен щит в Европа, на които Москва се противопоставя.