САЩ предадоха на Аржентина първите разсекретени документи за Мръсната война
САЩ предадоха на Аржентина първите разсекретени документи за Мръсната война / Guliver/Getty Images

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предаде на президента на Аржентина Маурисио Макри първите разсекретени документи на американското разузнаване и Пентагона за "Мръсната война" - периода от 1976 до 1983 г., когато южноамериканската република бе под властта на военна хунта, предаде ТАСС.

Бивши диктатори на Аржентина с присъди за кражби на бебета

"Ще предадем още такива документи в бъдеще", заяви Кери на пресконференция след среща с аржентинската външна министърка Сусана Малкора в Буенос Айрес.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър не уточни съдържанието на предадените документи. "Бих ги описал като документация от армията и разузнаването", каза той на брифинг във Вашингтон и увери, че не са му известни подробности.

През 2002 г. Държавният департамент разсекрети над 4000 документа за седемгодишната военна диктатура в Аржентина, която отначало бе подкрепяна от правителството на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Доживотен затвор за "Ангела на Смъртта" в Аржентина

Президентът Обама обяви решението си да разсекрети документите на Пентагона и разузнаването на САЩ за военната хунта в Аржентина по време на визита в страната през март.

Между 1976 и 1983 г. при властта на военната хунта в Аржентина е разпуснат парламентът, въведен е комендантски час, преустановена е дейността на политическите партии и синдикатите и се извършват репресии, получили названието "Мръсната война". Аржентинските военни са убили, по някои оценки, 30 000 дисиденти.

Източник: БТА