САЩ планират нов ракетен щит в Азия
САЩ планират нов ракетен щит в Азия / снимка: Reuters, архив

САЩ планират да изградят нова противоракетна система в Азия, за да неутрализира заплахата от растящата ракетна мощ на Северна Корея и на Китай, пише вестник "Уолстрийт джърнъл".

Отбранителната система може да включва нова радарна система в Южна Япония и евентуално още една в Югоизточна Азия, твърди американският вестник. Новината бе разпространена, след като неназован американски служител казал за списание "Джейнс дифенс уикли", че Китайската народноосвободителна армия е извършила на 24 юли изпитание на междуконтинентална балистична ракета с обсег, позволяващ да се нанесе удар по който и да е град в САЩ. Ракетата DF-41 може да носи десет отделни ядрени заряда, всеки от който може да е програмиран да удари различна цел, пише "Джейнс дифенс уикли".

Пентагонът е обезпокоен и от факта, че Китай разработва нова противокорабна ракета, която може да удари американския Тихоокеански флот. Тези ракети с обсег от 930 мили са създадени, за да не допуснат доближаване на американски кораби до Южнокитайско море, смятано от Китай за негова сфера на влияние, предава БТА.

Американски служители са заявили за "Уолстрийт джърнъл", че в основата на новата противоракетен щит ще бъде мощен радар за ранно предупреждение, работещ в Х-диапазона и разположен на някой от южните японски острови. Такъв радар е монтиран през 2006 г. в северната част на Япония, а трети може да бъде монтиран в Югоизточна Азия. При това положение радарите ще покриват Северна Корея, Китай и може би дори Тайван.

Китай в момента има 1600 ракети, насочени срещу Тайван, и вероятно енергично ще възрази срещу каквато и да е намеса на САЩ, пише британският вестник "Телеграф".

Говорител на японското министерство на отбраната отказа да коментира новината.