САЩ пак опитват да унищожат маковите полета на Афганистан
САЩ пак опитват да унищожат маковите полета на Афганистан / netinfo

След най-голямата опиумна реколта в историята на Афганистан американските представители подновиха усилията да убедят правителството в Кабул да започне да пръска пестициди върху маковите насаждения и намериха няколко привърженици в екипа на президента Хамид Карзай, пише днес "Ню Йорк таймс". Вестникът се позовава на източници и от двете страни.

От началото на тази година Карзай неколкократно заяви, че е против пръскането на маковите полета. Афганистански представители обаче казаха, че правителството на Карзай преразглежда тази позиция, пише БТА.  

Въпросът създаде остри противоречия в афганистанското правителство, между западните му съюзници и дори между представителите на различните американски служби и агенции, отбелязва "Ню Йорк таймс". Проблемът е изпълнен с политическа опасност за Карзай и може да отслаби властовите му позиции.

Мнозина защитници на пръскането, в това число представители на Белия дом и Държавния департамент, смятат хербицидите за жизненоважни за ограничаване на маковите насаждения в Афганистан, тъй като опиумът и хероинът, които се произвеждат от мака, стават основен източник на приходи за талибанските бунтовници.

Скептиците, сред които американските военни, служители на разузнаването и европейски дипломати в Афганистан, се опасяват, че пръскането с американски химикали ще даде идеално предимство за талибанските пропагандатори, пише вестникът. Противниците предупреждават, че политическата цена може да бъде изключително висока, ако хербицидът унищожи земеделските култури, които фермерите обикновено засаждат покрай опиумните макове.